“De flesta människor vill andra väl”

Dalarö för integration är ett nätverk som finns på Dalarö. Nätverket fick Haninge kommuns mångfaldhetspris 2016. Jag (Samuel) kontaktade Carin Flemström som är aktiv i nätverket för att få veta mer om vad det håller på med.

mangfaldspriset_2016_webb_foto_magnus_wegler

Samuel:  

Carin, du är aktiv i nätverket Dalarö för integration. Vad är egentligen det här nätverket för något?

Carin:

Dalarö för Integration bildades hösten 2015 då det kom många flyktingar. Vi var flera som åkte in till kommunens transitboenden men som också tyckte att vi borde göra något på hemmaplan. Viktigt att alla delar av kommunen bidrar samtidigt som vi också såg utvecklingsmöjligheter för Dalarö med tillskott av kunskaper.

Samuel:

Vad gör ni i nätverket?

Carin:

Vi försöker få fram bostäder på Dalarö. Inte lätt, det blir mest gäststugor och attefallshus och ekonomiskt är det ett problem för en hög sommarhyra är en viktig inkomstkälla för dem som skuldsatt sig över öronen för att köpa hus här. Vi blir kontaktpersoner till de flyktingar som flyttat hit och vi har en hel del aktiviteter för de ensamkommande ungdomar som bor på det närbelägna HVB-hemmet. Ca 20% av eleverna i åk 8 och 9 vid Dalaröskola är ensamkommande. Vi har även föreläsningar och söndagar är det öppet hus på Tullhuset både för nya och gamla Dalaröbor.

dalarö för integration

Samuel:

Hur många är aktiva? Känner många till er på Dalarö?

Carin:

Vi är ung 60 personer på sändlistan. Ca 15 personer är aktiva men övriga hör av sig när det är något särskilt. Södra Skärgårdens Intresseförening är juridisk huvudman och ordförandemötet för Dalarö kultur och föreningscentrum har ställt sig bakom nätverket. Det innebär ordförande för företagarföreningen, villaägarna, båtklubben, sportklubben, fiskeklubben och många fler. Vi är väl förankrade på Dalarö.

Det betyder förstås inte att alla tycker som vi. Vi talar bara för oss själva. Men jag har den erfarenheten att personer som är oroliga har fått några att fråga och att man litar på att vi tar ansvar för det vi gör. Vi bemöts väldigt positivt när vi har externa aktiviteter, nu senast när vi hade loppmarknad på torget.

Samuel:

Hur kändes det att nätverket fick kommunens mångfaldhetspris?

Carin:

Att få kommunens mångfaldspris kändes som ett erkännande och vi är glada för pengarna som följde med. Vi har kvar det mesta för det mesta vi gör kostar ingenting men vi har kunnat möblera upp vår möteslokal i Tullhuset.

Samuel:

Vad tror du är det viktigaste sättet för privatpersoner, föreningar och politiker för att skapa en bra integration i Haninge? Vad fungerar bäst?

Carin:

Vi samarbetar med Röda Korset och Dalarö församling och många är aktiva där. Överhuvudtaget kan man säga att vi är ett stödnätverk för dem som vill göra något positivt när det gäller flyktingmottagandet. Vi kan också se att när man blir närmare vän med någon, kanske tar emot någon i sitt hem så har man mindre tid för nätverket. Så är det för mig också. I och med att en ensamkommande kille bor hos oss så blir engagemanget på ett djupare och väldigt personligt plan. Jag tror att det finns väldigt många sätt att vara aktiv på och att om alla gör något som blir det mycket tillsammans. En viktig fråga är att säga emot skitsnack. Bara det är en stor insats. Sedan beror det på personliga förhållanden hur mycket man engagerar sig.

Jag tror stenhårt på lokala integrationsnätverk i varje mindre kommundel. Man gör det svårare för främlingsfientliga krafter att ta kommandot. De flesta människor vill andra väl och tycker att det är skönt att några står för vänlighet och värme. Jag har grannar som jag vet röstat på SD men som ändå gjorde “gilla”-markeringar på FB då vi fick Mångfaldspriset. Dalaröbor är lokalpatrioter av rang och vi har fått många bevis på stolthet över oss. Så lokala volontärsgrupper som sedan bildar ett gemensamt nätverk i Ett Öppet Haninge. Om det fanns flera lokala nätverk kan vi också göra mer tillsammans. Jag tror att det är viktigt med lokala mötesplatser. Ett exempel är vid ett öppet hus på Tullhuset så kom en äldre Dalaröbo och frågade hur man gör för att bjuda hem de ensamkommande ungdomarna. Då jag frågade varför så sa han att de var så artiga och reste sig på bussen så han ville bjuda tillbaka. Nu vet jag inte om det blev av men bara hans inställning gjorde min dag lyckad!

dalarö för integration2

På ett mer övergripande plan så är ju bostad, utbildning och arbete det viktigaste. Jag hade önskat att det fanns sommarskola för de ensamkommande ungdomarna så att de under sommaren kunde läst in till full gymnasiebehörighet. Vi hade planer på att arrangera det kombinerat med fritidsaktiviteter men det blev lite väl tungt för oss.

Samuel:

Vad är nästa sak som händer i nätverket?

Carin:

Just nu arbetar vi med att dela ut flygblad till sommarboende. Vi vill få dem att tänka på att om de hyr ut i vinter så har de gratis bevakning av husen. Vi har också öppet varje söndag och vi har fotbollsträning för ungdomar. Till hösten startar vi en studiecirkel i arabiska. En av de flyktingar som bor på Dalarö är engelsklärare från Syrien. Genom att lära Dalaröbor arabiska så lär vi oss arabiska och hon svenska.

Samuel:

Om man är intresserad mer av vad ni gör i nätverket och kanske vill engagera sig, hur gör man då?

Carin:

Om man är intresserad av att vara med så kom till Tullhuset söndagar 14 – 16. Vi diskuterar då vad som passar just dig. Ett enkelt sätt att få information är att gilla vår sida på facebook.

Samuel:

Tack för att du svarade på frågorna!

 

 

Advertisements

One thought on ““De flesta människor vill andra väl””

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s