Var med i volontärgrupp för att välkomna nya Haningebor

Röda korset har en lång historia av flyktingarbete och integration. Röda korset har en väldigt bred verksamhet som utförs av betald personal och av volontärer. Det handlar om allt från att stödja människor i flyktingläger i andra länder och jobba med livräddning på Medelhavet till att baka bullar till mötesplatser och att hjälpa till med svenskaträning.

röda-korset-arbete2

Under 2015 sökte 162 000 människor asyl i Sverige. Många av de som flytt kommer från Syrien, Afghanistan eller Irak, länder som är söndertrasade efter krig.

röda-korset-arbete3

Vi i Ett Öppet Haning fick reda på att Röda korset håller på att starta upp en grupp av volontärer som kan hjälpa de nya Haningeborna med att komma tillrätta. Så vi bad Matts Wallin som är gruppens kontaktperson att berätta mer.

Samuel:

Kan du berätta mer om de nya Haningeborna. När flyttar de in? Hur är det med bostäder?

Matts:

Haninge kommun har åtagit sig att anordna boende för flyktingar som har fått asyl i Sverige och försöker lösa boendefrågan på flera olika sätt. Den dominerande lösningen är att bygga modulbostäder på flera platser inom kommunen och upplåta dessa åt de nya invånarna men även till kommunens ungdomar.

Inflyttningen har nu påbörjats, i de första bostäderna och kommunen vill nu satsa på ett bra mottagande av de nya invånarna tillsammans med volontärer ute i de olika kommundelarna. Under 2017 ska Haninge ta emot 276 personer som fått uppehållstillstånd.

Samuel:

Hur kommer det sig att Röda korset gör det här?

Matts:

För oss i Röda Korset är det självklart att stå upp för de som behöver stöd i vårt samhälle oavsett religion, nationalitet eller annat. Österhaninge Röda Korskrets huvudinriktning är mot invandrare och äldre. Vi försöker aktivt att arbeta mot främlingsfientlighet och rasism.

Vi har sedan många år en omfattande verksamhet med läx- och språkhjälp på två platser i kommunen, Brandbergens skola och Kulturhuset i Handen. Över 20 frivilligledare är engagerade och vi har ett stort antal besökande varje vecka. Kretsen bedriver sedan flera år en Second Handbutik på Runstensvägen, vilken kan vara ett bra alternativ för att inhandla saker för sitt nya boende i kommun.

Att bilda en volontärgrupp här i Handen känns därför ganska självklart och att tillsammans med kommunen försöka skapa ett bra mottagande av våra nya invånare. Vi har därför startat en grupp med idag åtta frivilliga, de flesta från Röda Korset men även andra.

Samuel:

Vad kommer hända nu? När är nästa möte?

Matts:

Vi i volontärgruppen har kommit fram till ett inledningsvis bjuda in nya Haningebor till ett Öppet Hus den 7 och 21 augusti kl 13 till 16 i vår lokal på Runstensvägen 22. Vi startar med dessa möten för att informera om vår verksamhet i Röda Korset, skapa kontakter och göra oss en uppfattning om behov och intressen.

Vi i är även några i gruppen som tänker att söka upp de nya innevånarna på plats för att hälsa dem välkomna.

Samuel:

Om man vill hjälpa till, hur gör man då? Tar det mycket tid?

Matts:

Att engagera sig i människor och ge stöd är för mig bland det viktigaste man kan göra och som frivillig bestämmer man hur mycket tid och ork man kan bidra med. Vår volontärgrupp har träffats en gång och inget nytt möte är inbokat men vi kommer att vara på plats vid de Öppna husen som vi har inbjudit till.

Det vore kul om flera vill delta i volontärarbete och har du frågor eller har andra funderingar så här gärna av dig till mig som är gruppens kontaktman.

matts-wallin

matts.wallin@bredband.net

Samuel:

Tack för all information!

Advertisements

One thought on “Var med i volontärgrupp för att välkomna nya Haningebor”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s