”Jag hade bestämt mig för länge sen att aldrig göra militärtjänst i Syrien”

Nätverket Ett Öppet Haninge vill skapa mötesplatser mellan etablerade Haningebor och nya Haningebor. Vi vill lyfta fram integrationssatsningar som görs i Haninge av organisationer, föreningar, kommunen och av privatpersoner.

Vi vill också lära känna nyanlända och höra deras historier, om hur de hamnade i Haninge och vad de har för tankar kring livet.

Jag (Samuel) frågade en vän om han kände någon som är nyanländ och som bor i Haninge som skulle vilja ställa upp på en intervju. Min vän kände en sådan person. Som han sa ”jadå, jag känner en. Han pratar jättebra svenska och är en komiker”. På så sätt kom jag i kontakt med Alan*. Jag förstod snabbt att han var en väldig trevlig och behaglig person som skämtade i varannan mening och kunde prata väldigt bra svenska.

* Alan är ett fingerat namn eftersom han helst inte ställer upp med eget namn och bild

IMG_7581-30

Samuel

Berätta lite kort om dig själv!

Alan

Jag är 33 år gammal. Jag är uppvuxen i Aleppo i Syrien. Där jobbade jag som lärare och tolk. Min fru och vår son flyttade till Sverige 2014. I Haninge har jag bott sedan 1,5 år tillbaka.

Samuel

Vill du berätta mer om ditt hemland, vad du gjorde där, hur läget var där, osv.

Alan

Jag jobbade som sagt som engelskalärare och tolk. I närheten av Aleppo fanns det en lantbruksorganisation som jobbade med matsäkerhet. Det är den största i Mellanöstern. Jag gjorde tolkningsjobb för den organisationen.

Som tolk så hjälpte jag också utlänningar som var på besök och ville träffa oppositionen, för att hjälpa dem att förstå mer om regimen, om vilket liv vi har. Några kom från FN och några kom från Human Rights Watch. Det gjordes bl.a. en rapport om situationen i Syrien för kurder som en vän till mig som också var tolk hjälpte till att ta fram. Rapporten heter Kurds buried alive – stateless Kurds in Syria.

Samuel

Så det arbetet var hemligt, alltså? Regimen gillar väl inte sådana rapporter?

Alan

Exakt, det var hemligt.

Samuel

Vad var det som fick er att lämna Syrien?

Alan

Militärtjänsten var en av anledningarna. Jag har inte gjort militärtjänsten i Syrien (som är obligatorisk). Jag hade bestämt mig för länge sen att aldrig göra militärtjänst i Syrien. Jag är kurd och det var många kurder som dödades i militärtjänsten, även innan revolutionen. En av dem var en släkting till mig och andra kurder jag kände.

Rasism finns i hela världen, också i Syrien. Inom militärtjänsten finns det en rasism mot kurder. Man kan inte vara stolt över att vara kurd. Och en kurd kan dödas om han visar att han inte är nöjd.

Det här var alltså en av många anledningar till att jag inte ville göra militärtjänsten.

Så länge man har universitetskurser kvar så behöver man inte göra militärtjänst. Så jag såg till att ha några universitetskurser kvar som jag inte gjorde prov på. Om man inte gjorde provet så har man en chans att göra provet igen nästa termin.

Det var krig nära Aleppos enda flygplats mellan regimen och oppositionen. Det var kaos i Aleppo. Så vi bestämde oss för att gifta oss fort och flytta från Aleppo. Då flyttade vi till norra Syrien.

Jag hade några ämnen kvar innan jag kunde få min examen som lärare. Så min plan var att klara av kurserna så att jag kunde få ut min examen innan vi lämnade Syrien. Jag var rädd att jag inte skulle klara det. Det var min sista chans innan vi flyttade från Syrien. Och det var farligt runtomkring universitetet. Men det gick bra och jag klarade alla kurser.

Så vi reste först till min frus by, sen till Turkiet, sen från Turkiet till Grekland. Och vi har åkt dödsbåt från Turkiet till Grekland. De sa att de max skulle ta 1,5 timme. Men vi var i vattnet från åtta på morgonen till fem-sex på kvällen. Det var så varmt i juli! Sen var vi en månad i Grekland. Det kostade mycket i Grekland. Sen betalade vi til smugglare för att åka till Sverige. Åkte flygplan från Rhodos till Sverige.

Vi betalade 11 000 euro för fejkade pass. De fejkade passen var så fula och dåligt gjorda! Så jag var väldigt orolig innan vi steg på planet. Jag svettades mycket och jag skakade för att jag var så rädd för att de kanske skulle hitta oss på flygplanet. (Jag mådde dåligt för det här efteråt, i kanske två år). För vi hade slut på pengar. Om det inte hade lyckats så hade vi varit fast i Grekland.

Samuel

När kände du för första gången ”det kommer ordna sig”?

Alan

När flygvärdinnan sade “välkommen till Borlänge”. Vi var rädda hela tiden. Många flyktingar berättade att om man landade i ett annat land, som Frankrike så blev man gripen. Och om man fastnar i andra länder är det slut.

Etablering finns inte i hela Europa. Gå i skolan, osv. Tyskland började med det för nåt år sen. De hade inget sånt, ”vi välkomnar dig”, gå i skola, lära dig språket. Sverige är väldigt bra på det sättet. Det finns en etablering här.

I många länder flyttar de flyktingar till områden där många inte får stanna i landet. Det är bara höga hus och som är som egna samhällen. Det är droger och massa problem. Det blir slut för barn och för vuxna. Framtiden försvinner.

Samuel

Många personer kanske undrar: varför tog du inte flyget? Försökte du köpa en biljett?

Alan

Det är faktiskt en bra fråga!

Nu finns det flera miljoner fattiga flyktingar i Turkiet, Libanon, Jordanien och Irak. De är där inte för att leva, de är där för att dö. Hela världen vet det.

De som kommer till Europa betalar mycket pengar. T.ex. så kostade en månad i Turkiet och en månad i Grekland 4000 Euro. Och pengarna till smugglarna kostade 11 000 euro. För alla de här pengarna kunde man köpa en liten lägenhet för på många ställen. Eller betala till kommunen. Men många länder vill inte ha flyktingar. Även i Syrien, är det många som inte vill ha flyktingar från t.ex. Irak och Palestina.

Det behövs en mycket annorlunda mentalitet. Att tänka att en flykting är någon som ska komma till min kommun och dela luft, gräs, lekpark, bio, tåg, och ska få lite pengar från kommunen för att klara sig i början från vår skatt. Och att de ska få samma sjukvårdsförsäkring som vi har fått som vi har kämpat för. Det är svårt för många att gå med på.

Därför får man inte visum.

Om du har visum kan du flytta. Min granne har flyttat från Syrien. De fick visum. Kyrkan hjälpte till på något sätt. De tog flyget från Syrien. Men de allra flesta får inte visum. Och om en man inte gjort militärtjänst, då får man inte flytta från Syrien. Så det var ändå inte aktuellt för oss.

Turkiet öppnade gränserna och tog emot jättemånga flyktingar. De byggde färdiga tält med bättre golv, vatten, el och allt. Vi visste inte varför Turkiet skulle välkomna så många. Vi trodde det var välkomnande och på grund av revolutionen. Men det var för att Turkiet skulle använda oss flyktingar för att tvinga EU att Turkiet skulle komma in i EU. Annars skulle Turkiet hota att öppna gränsen mot EU.

Samuel

Hur var det att söka asyl i Sverige? Hur lång tid tog det?

Alan

Vi ansökte i Gävle. Men det var dåligt för på de andra kontoren i Sverige fick man vänta 3-4 månader för att få intervju. Men i Gävle behövde man vänta minst 7 månader. Så vi bodde i ett flyktingläger under den tiden. Vi fick reda på att vi skulle få intervju efter 7,5 månader. Under den tiden så bodde vi dels på flyktingläger och dels i en liten lägenhet. Sen hade vi intervjun. Sen tog det oss 4 månader för att få beslut. Så efter ungefär ett år så fick vi veta att vi fick uppehållstillstånd.

Då fick vi höra att ”nu kan ni hitta en bostad och flytta härifrån”. Men vi hittade ingen plats. För många bostäder krävde att man hade inkomst. Man får ungefär 6500 kr per månad som etableringsersättning om man deltar 100% i aktiviteter som t.ex. skola och praktik och träning för jobb. (Om man däremot är hemma med barnen t.ex. så får man mindre pengar). Om man bor i migrationsverket lägenhet kan man inte börja etablering. Man kan inte börja skola (SFI), eller arbetsförmedlingens aktiviteter.

Sen fick vi brev att Haninge kommun välkomnade oss till en lägenhet. Så vi åkte till arbetsförmedlningen och fick adressen och datumet. Det var bra för vi ville plugga i Stockholm. Vi har i Haninge nu klarat 7 nivåer på drygt ett år. I Avesta tar det längre tid. Det finns mer skolor och lärare här.

När vi kom till kommunen, då fick vi reda på att det var i andra hand och att det var två år. Så efter två år behöver vi hitta en lägenhet. Nu har det gått 1,5 år sedan vi kom till Haninge.

Vi står i många bostadsköer i Stockholm. Jag står i ungefär 8 och min fru i några färre. I början ringde vi. Då sa de “ring igen om 8-10 år”.

Men jag har en annan lösning! Jag ska köpa lotto! Jag har inte köpt någon förr, jag har sparat min tur i 33 år. Så jag tänker att om vi blir utan bostad då ska jag använda hela min tur-kredit 🙂

Samuel

Vad tycker du om det svenska samhället? Kulturen? Hur har du blivit bemött?

Alan

Vi har blivit bemötta mycket bra! Och folk är väldigt fredliga! Jag har inte träffat många svenskar. Men de flesta som vi har träffat var av de som har annorlunda mentalitet kring krig. De flesta som vi har träffat förstår nyanlända och främmande och förstår vad en människa betyder och vad som är ens människas värde. Jag har kämpat hela mitt liv för att räknas som en människa. Tidigare i Syrien för att jag är kurd, och nu i Sverige behöver jag kämpa mer för att räknas som en kommuninvånare som vilken annan som helst och inte bara som en flykting.

Att vara flykting, det är inte roligt. Det är inget man bestämmer sig för att göra. Det är inget som man gör för att njuta av. Att vara flykting i ett annat land, är kanske det sämsta som kan hända en levande människa. Det är så dåligt.

Samuel

Vad tycker du är det svåraste med att ha kommit till Sverige?

Alan

Att hitta bostad är svårt. Mycket svårt. Att få vänner är också mycket svårt. Det är svårt att få relationer med svenskarna.

De enda vänner vi har är från språkcafé och från när min fru var volontär i Rädda barnen. Det var en lekstuga för nyanlända barn. Det var så bra! Det lyckades så bra i Avesta kommun med det!

Men här i Haninge har vi inga svenska vänner.

Våra vänner från Avesta har barn som bor i Spånga. Så dem har vi lärt känna.

Och så har vi lärt känna en väldigt vänlig tjej i centrumvux som jobbar med projektet Kompis Sverige. Genom henne lärde vi känna trevliga vänner i Sundbyberg.

Samuel

Vad är det bästa med att ha kommit till Sverige?

Alan

De trevliga personerna vi har träffat!

Samuel

Vad är dina bästa råd till oss som bott länge i Sverige?

Alan

Tro inte allt som finns på TV. Det är inte lögn men det är inte hela sanningen.

Det bästa jag såg på TV var en föreläsning av Hans Rosling på UR. Av en slump såg jag programmet. Hans Rosling sade att det är bara 3% av flyktingarna som kommit till Europa. 97% dör långsamt i Turkiet, Libanon. De dör, de lever inte. Att leva är att tänka på framtiden. Varje dag blir istället sämre och sämre.

Men media pratar om 3% som att de ska ta över Europa.

Så TV ger inte hela bilden.

Samuel

Vad är dina bästa råd kring hur man välkomnar nyanlända?

Alan

Det är mycket bra om en svensk hjälper en flykting med språket. Inte sitta ner med en bok och grammatik. Utan prata om vanliga saker. En svensk kan inte förstå en flykting om de inte kan prata samma språk.

Så svenskarna behöver prata med nyanlända, träffa dem, lära dem om svenska samhället och språket. Det finns nu på den här gatan 20 familjer. Det är bara några av oss som pratar svenska. De hade varit lättare för de andra om de hade haft svenska vänner. De hade fått det lättare då på många sätt.

Samuel

Hur var SFI?

Alan

Perfekt! Bästa skolan jag har varit på i mitt liv! Bästa lärarna! Några från Sverige, en från Polen, en från Spanien, en från Finland.

I Avesta tar det lång tid för att flytta till nästa nivå. Men det är på grund av lärarbrist och platsbrist. Och det finns några skolor som inte är seriösa. Men vi hade tur. Rektorn för skolan är mycket bra.

Samuel

Hur är det med kurserna där man får lära sig om det svenska samhället?

Alan

Den här kursen heter ”det svenska samhället” och innehåller samhällsorientering. Där lär man sig allt om kungen, partier, skolor, sjukvård, barn, socialtjänst, allt! Men på arabiska. Det tar ca 6 veckor.

När vi gick den kursen var den mycket bra! Men nu är det många som inte lär sig. För de som fått projektet är privata företag som bara vill tjäna pengar. Det finns många exempel på hur privata företag bara tar pengar från arbetsförmedlingen. Många använder flyktingarna för att tjäna pengar. Det finns många exempel på företag som anställer flyktingar när de får stöd från arbetsförmedlningen. En granne har fått jobb inom restaurang men kontraktet är bara ett år. Så jag pratade med hans chef och sa att det skulle varit bra om min vän kunde få kontrakt på två år för då kan han tänka på framtiden. Men chefen sa “men han har bara etablering ett år”.

Samuel

Vad är dina drömmar? Vad har du för planer för framtiden?

Alan

Jag har funderat på att byta yrke. Det tar tre år för mig att få lärarkompleterande utbildning. Tre år kvar är ganska mycket. Så kanske att jag byter yrke när jag kan. Men jag vet inte vad.
Vi får se.

Men kring drömmar, det är svårt. Vet du varför det är svårt? Jag har bott i Syrien i 30 år. Våra drömmar kontrolleras av regimen. Så i Syrien kom vi till en nivå där vi inte kunde tänka på framtiden. Vi tänkte på dagen och morgondagen.

Jag oroar mig inte så mycket för jobb för det kommer nog gå bra.

Min dröm är att ha en bostad. Det kan vara första hand eller att låna och köpa en bostad. Bostad är viktigt. Om man inte har bostad kan man inte tänka på nästa steg.

Avslutande ord

Efter att ha ätit en väldigt god lunch som de lagat åt mig, druckit arabiskt kaffe och ätit vattenmelon och massa annan frukt så var vårt samtal slut. De visade mig sina odlingar de hade framför huset. De tyckte om väldigt mycket att odla och hoppades hitta någon annan plats där växterna får sol under större delen av dagen.

Alans fru berättade om basilikan att det var sort som de odlade för att den påminde henne om Syrien.

Återigen påminns jag om hur olika liv vi har levt. Omständigheterna gjorde att de kände sig otrygga i sitt hemland och flydde. Jag är själv oerhört tacksam att inte behöva vara rädd för mitt lands regering eller vara utsatt för rasism. Om jag hade hamnat i samma situation som Alan och hans familj och skulle behöva fly från mitt land då hoppas jag att jag kunde fly till en plats där jag skulle känna mig trygg och där jag skulle välkomnas av människor som ville mig väl.

Efter vårt möte har jag lärt mig mer om flyktingars situation, om asylprocessen i Sverige och har dessutom fått tre nya vänner.

IMG_7591-30

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s