Trevlig och givande volontärträff

I onsdags den 6 september bjöd kommunens flyktingsamordnare in civila samhället för att vi alla informerar varandra om vad som händer kring flykting- och integrationsarbetet, dels det som kommunen gör med bostäder och etablering och dels vad de olika föreningarna, organisationerna, nätverken och engagerade privatpersonerna gör. De här volontärträffarna är civilsamhället själva som bestämmer över, vad som ska diskuteras och hur man vill använda forumet. Kommunen hjälper mest till med lokaler, fika och ger en del information. Men det är civilsamhället som driver frågorna.

Det var en bred uppslutning från olika håll och kanter:

 • Privatpersoner som hade varit engagerade i evakueringsboendena i kommunen
 • Röda korset
 • Rädda barnen
 • Diakoner från Svenska kyrkan
 • Socialsekreterare i kommunen
 • Leadon
 • ABF
 • Dalarö för integration
 • och så vi i Ett Öppet Haninge

Det var mycket som hade gjorts under årets gång och under sommaren. Det var språkcaféer i Jordbro kyrka, språkcaféer i Röda korsets verksamheter, bostadsfrågan som Dalarö för integration jobbar med, mycket med in- och utflyttning, mötesplatser, picknick och fika.

Det finns nu också kontaktpersoner för en del kommundelar:

 • Handens kontaktperson är Matts Wallin som också är engagerad i Röda korset
 • Brandbergens kontaktperson är Samuel Skånberg (jag) som också är engagerad i Ett Öppet Haninge
 • Jordbros kontaktperson är Janine Wenzel som jobbar i Jordbro kyrka

Vad händer mer i kommundelarna?

Handen

Nya tillfälliga bostadsområdet för de nyanlända blir klart i september.

Volontärverksamheten är igång. Det finns kontakt med de nyanlända som bor i de nya lägenheterna. De är runt 10-12 aktiva. De flesta engagerade i Röda korset men det finns också folk från Svenska kyrkan som är med.

De träffas på måndagar varannan måndag. (Den senaste var 11 september 14:00-16:00).

Brandbergen

Tillfälliga bostäder har varit färdiga länge och det flyttade in folk redan i januari 2016.

Röda korset har läxhjälp varje vecka i biblioteket i Brandbergen. Några engagerade från Röda korset drev ett språkcafé i biblioteket just för att rikta sig till personer som ville komma just för att öva sig på att prata svenska men det språkcaféet ligger på is.

Den senaste aktiviteten var en picknick i somras som Ett Öppet Haninge anordnade.

Jordbro

Bygglov beslutades för några dagar sen. Bostäder ska byggas där enligt plan men det är alltså inte påbörjat än. Det planeras ett möte i oktober för att få fler till volontärgruppen.

Vendelsö

Ett 20-tal bostäder ska byggas enligt plan till familjer, par och ensamstående. Bygglov har beslutats.

Västerhaninge och Tungelsta

Planering pågår men det är inte så nära i tiden att det är aktuellt med bygglov.

Dalarö

På Dalarö så planeras det inte några bostäder för nyanlända som kommunen har ansvar för. Men däremot så har nätverket mycket kontakt med de ensamkommande ungdomarna som bor i området.. Dalarö för integration har ett fantastiskt arbete på Dalarö vilket är känt och uppskattat på Dalarö. Läs gärna mer om Dalarö för integration här i den här intervjun.

Dalarö för integration planerar också en föreläsningsserie om frågor som kommer kretsa kring frågor som migration och integration. Vi återkommer med mer information senare.

Resten av kommunen

Flera nyanlända bor redan i andrahandskontrakt i lägenheter i alla kommundelar. Alla föreningar och volontärer är välkomna att bjuda dem som flyttat hit till sina verksamheter, hälsar kommunen.

Vad händer mer?

Det finns mycket som görs utöver det som har skrivits här. Kommunen har ett jättestort arbete med etableringen. Alla nyanlända läser SFI, samhällsorientering, har kontakt med arbetsförmedling, kontakt med socialsekreterare, skola och mycket annat.

Det finns andra initiativ också som SFI för föräldralediga som planeras dra igång. Det finns föräldrastödscirklar som startar i Jordbro och Brandbergen. Kompis Sverige har också ett arbete där nyanlända träffar och etablerar kontakt med svenskar.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s